2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Křehký zelný salát Coleslaw od KFC

Název Množství a jednotka
zelí bílé 1/2 hlávky
velká mrkev 1-2 ks
malá cibule 1 ks
sůl 1 lžička
moučkový cukr 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

salát
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
1/2 střední hlávky zelí očistíme a najemno nakrouháme nožem nebo rozmixujeme (nakrouháme) v robotu. Nakrouhané zelí dáme do větší misky, osolíme lžičkou soli a rukama jej promačkáváme a hněteme tak dlouho, až zkřehne a pustí šťávu (asi 5-10 minut). Přidáme nastrouhanou mrkev a co nejjemněji nakrájenou cibuli a salát dochutíme 2 lžícemi moučkového cukru, 2 lžícemi octa a 2 lžícemi oleje. Nepřidáváme žádnou vodu.
V téhle chvíli máme hotový výborný zelný salát, který můžeme použít i jako zeleninovou přílohu k jídlu.
Na salát Coleslaw přidáme majonézu smíchanou s podmáslím v poměru 1:1 a trochu cukru. Majonézu s podmáslím přidáváme postupně po lžících až do požadované konzistence, podle množství zelí.

Pozn.:
Cibuli můžeme vynechat, salát je pak jemnější.
Ocet můžeme dát i vinný nebo jablečný, případně vyměnit za citronovou šťávu.
Z půlky hlávky zelí je salát cca pro 4 - 6 osob, podle velikosti zelí.



 


RECEPTY

Zadělávané kachní žaludky a srdíčka

Postup: Kachní žaludky překrájíme na menší kousky, srdíčkům odkrojíme nevzhledné vrchní... zobrazit recept

RECEPTY

Kaštanové řezy

Postup: Cukr, máslo a žloutky utřeme, postupně přidáváme kaštanovou mouku a mléko,... zobrazit recept

RECEPTY

Bílé dušené zelí

Postup: Bílé hlávkové zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky, které ještě... zobrazit recept

RECEPTY

Ptáčci v rozletu

Postup: Hovězí plecko nakrájíme na tenké plátky, na několika místech nařízneme a... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí karbanátky

Postup: Rybí maso povaříme asi 5 minut ve vodě. Pak ho vykostíme a umeleme. Dáme do... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...